« Septembre 2021 »
Dll Dm Dx Dj Dv Ds Dg
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Propers Esdeveniments

Error: No articles to display

Protecció al ciutadà

  • dimecres, 20 juny 2012

MANUAL D’INSTRUCCIONS DE LA INSTAL.LACIÓ ELÈCTRICA

 

L’INSTAL·LADOR AUTORITZAT

És un tècnic especialitzat amb prou coneixements acadèmics i pràctics per garantir el funcionament perfecte de la vostra instal·lació elèctrica.

Estan acreditats com a instal·ladors autoritzats en baixa tensió aquelles persones físiques i empreses que compleixen els requisits que estableix el Reglament Electrotècnic per a Baixa Tensió segons Reial Decret 842/2002, davant el Departament de Treball i Industria de la Generalitat de Catalunya,  que és l’òrgan competent per a la concessió de les autoritzacions corresponents.

-L’instal·lador autoritzat assumeix tota la responsabilitat en la instal·lació que realitza

-Qualsevol instal·lació elèctrica nova o modificada ha de ser executada exclusivament per un instal·lador autoritzat

-Us informarà també sobres: La conveniència de mantenir i renovar la vostra instal·lació, contractació de subministrament d’energia elèctrica i altres serveis i millores i actualitzacions, novetats sobre dispositius i sistemes que, en funció de la situació, puguin millorar la vostra instal·lació i us permetin una major qualitat de vida.

 

UNA INSTAL.LACIÓ ELÈCTRICA SEGURA I GARANTIDA

La vostra instal·lació elèctrica ha estat realitzada de conformitat amb el Reglament Electrotècnic per a Baixa Tensió vigent, i s’ha de disposar de la següent documentació:

-Certificat d’instal·lació 

-Memòria tècnica de disseny

Aquests documents, que es poden equiparar a “l’historial clínic” de la vostra instal·lació, com i es tractés d’una radiografia, facilitaran la feina de qualsevol instal·lador autoritzat en cas d’anomalies, revisions o renovacions d’aquesta.

La vostra instal·lació disposa de la garantia corresponent, ja que totes les empreses instal·ladores autoritzades tenen una Assegurança de Responsabilitat Civil que les recolza en cas que hi hagi errors mecànics o elèctrics inherents al seu ús.

Per tenir plena garantia i seguretat, exigiu sempre l’acreditació d’Empresa Instal·ladora Autoritzada.

 

COM ESTALVIAR ENERGIA ELÈCTRICA?

Als darrers 30 anys, el consum d’energia elèctrica s’ha multiplicat considerablement com a conseqüència del desenvolupament industrial i els canvis d’estil de vida.

Els recursos energètics del nostre planeta són limitats i cada cop més escassos: al mateix temps que podem contribuir a la conservació del medi ambient, la nostra butxaca també ens ho agrairà.

Per tal d’aconseguir el major estalvi energètic possible, heu de tenir molt en compte les indicacions del vostre instal·lador autoritzat.

 

ALGUNS CONSELLS PER ESTALVIAR ENERGIA ELÈCTRICA

 

Il·luminació

-Aprofiteu al màxim la llum del sol

-Feu servir làmpades de baix consum, que estalvien fins el 80% i duren 10 vegades més. Les pantalles de les làmpades han de ser el més clares possible i estar ben netes.

-L’ús de tubs fluorescents estalvia molta energia, però cal evitar encendre’ls i apagar-los en períodes curts per tal d’evitar reduir-ne la durada.

-Si volem il·luminar una zona exterior, hem de controlar-ne el funcionament amb un programador.

 

Calefacció

-Un habitatge ben aïllat pot estalviar entre un 20% i un 50% d’energia.

-Amb 10 minuts n’hi ha prou per ventilar una habitació

-Generalment, a l’hivern, per cada grau de temperatura que augmentem, hi ha un increment del consum d’un 10%.

 

Aigua calenta i electrodomèstics

-Si ens dutxem en lloc de banyar-nos, gastem la tercera part de l’aigua

-Rentar els plats a mà amb aigua calenta consumeix un 40% més que un rentavaixelles

-És recomanable usar la rentadora a càrrega plena i amb programes de baix consum

-Si centrifuguem a 1.200 rpm, reduïm el consum de l’assecadora un 20%

-No cal que les peces de roba que s’hagin de planxar estiguin eixutes al màxim

-Desconnecteu els electrodomèstics que no utilitzeu a diari

 

Aire condicionat

-No es recomana regular el termòstat per sota dels 25 graus

-Allunyeu  el termòstat de les fonts de calor (sol, làmpades …)

 

CONSELLS I MESURES PREVENTIVES

Procureu seguir aquests consells:

-Com a mínim un cop al mes, premeu el botó de prova del vostre IAD. Si no es dispara, aviseu immediatament al vostre Instal·lador Autoritzat

-Manipuleu tots els aparells elèctrics, fins i tot el telèfon, SEMPRE amb les mans eixutes i eviteu estar descalços o amb els peus humits

-No manipuleu MAI cap aparell elèctric des de la banyera o la dutxa, excepte aquells que hi estiguin especialment dissenyats (jacuzzi …). Recordeu que l’aigua és una gran conductora de l’electricitat.

-Procureu no deixar aparells elèctrics connectats a l’abast dels nens i taponeu tots els endolls de fàcil accés.

-Per desendollar un aparell no estireu del cable, estireu del cos aïllant de la clavilla

-Comproveu on són les canalitzacions elèctriques encastades  abans de foradar parets o sostres per on pugui passar algun circuit

-No connecteu massa allargadors o lladres per tal de no sobrecarregar una presa de corrent

-Assegureu-vos de la potència que connecta a cada presa, perquè no totes estan preparades per suportar la mateixa càrrega

-Si necessiteu manipular algun aparell elèctric, desconnecteu abans la corrent. No heu d’intervenir mai en la vostra instal·lació per modificar-la, això és sempre feina d’un tècnic qualificat. Si teniu qualsevol dubte consulteu sempre a un Instal·lador Autoritzat

-Tingueu cura de la vostra instal·lació elèctrica¡ Feu que un Instal·lador Autoritzat la revisi periòdicament. 

 

COM ENS FA LA VIDA MÉS CONFORTABLE L’ELECTRICITAT?

Vivim en una època de benestar produïda principalment per l’evolució tecnològica.

Els electrodomèstics moderns i les telecomunicacions conviuen amb nosaltres cada dia a les nostres llars o llocs de treball. Això fa que sigui necessari regular-ne la font d’energia: l’electricitat, i que s’automatitzi a l’alçada d’unes prestacions cada dia més exigents.

El vostre instal·lador autoritzat us informarà dels dispositius i sistemes que existeixen actualment i que poden aportar més confort a la vostra llar i, si ho desitgeu, us tindrà al corrent de les innovacions que apareguin d’ara en endavant.

Algunes aplicacions es resolen mitjançant dispositius senzills o amb sistemes d’automatització (domòtica), en funció de l’exigència:

-Control de diferents electrodomèstics

-Connexió/desconnexió dels llums i la temperatura de la llar de forma programada a distància, per telèfon o Internet

-Evitar accidents mitjançant el control del subministrament d’aigua, gas o electricitat

-Conèixer l’estat de persones incapacitades o amb minusvalidesa. Fins i tot avisar, prement un sol botó, a un metge o a un hospital

-Avisar de la presència de persones no desitjades a companyies de seguretat privades, policia, possibilitat de dissuasió per veu, il·luminació o sirena

-Automatització de persianes, tendals, recs i altres aparells d’ús periòdic

-Altres aplicacions que poden ser des de economitzar llum, en funció de si hi ha més o menys gent a casa, fins a poder entrar a casa amb un codi perquè ens hem deixat la clau  a dins i fins i tot tallar el gas o l’aigua.

Protegiu la vostra instal·lació contra fenòmens atmosfèrics com ara llamps i tempestes.

 

ELS PROBLEMES ELÈCTRICS

L’electricitat és la forma d’energia més utilitzada, ens proporciona una vida més confortable, però presenta certs riscos que és important conèixer i intentar evitar.

- Curt circuit: És un error en un punt qualsevol de la instal·lació que produeix un augment sobtat de la intensitat  i alhora provoca un augment tèrmic (guspira).

- Sobrecàrrega: Es produeix quan connectem un o diversos aparells a una presa de corrent preparada per suportar càrregues de menor potència

 

Un curt circuit o una sobrecàrrega pot provocar un incendi.

- Contacte directe: Es produeix quan es toca algun element mal aïllat pel qual passa corrent, un cable pelat o un interruptor o un endoll trencats.

- Contacte indirecte: Es produeix quan hi ha una averia  a la instal·lació  o en algun electrodomèstic que provoca una descàrrega mitjançant algun element conductor com ara l’aigua, un cos metàl·lic sobre una persona o animal …

 

COMPONENTS PRINCIPALS DE LA VOSTRA INSTAL.LACIÓ

La vostra instal·lació elèctrica està dissenyada i dotada de tots els elements necessaris per evitar problemes elèctrics. 

Aquests elements son els següents: 

- Quadre de comandament i protecció: Lloc on es col·loquen tots els elements de protecció. Es troba a l’interior de l’habitatge, generalment al costat del seu accés.

- ICP (Interruptor de Control de Potència): Evita que la potència consumida sigui superior a la potència contractada. Si es dispara, cal desendollar algun electrodomèstic. Si ho fa sovint, cal contractar més subministrament.

- IGA (Interruptor General Automàtic): Protegeix tota la instal·lació contra sobrecàrregues o curt circuits. Correspon a la màxima potència que pot suportar la instal·lació.

- IAD (Interruptor Automàtic Diferencial): Desconnecta automàticament la instal·lació quan es genera algun defecte; actua com a “àngel de la guarda”, protegint les persones contra contactes directes o indirectes, com a perills més comuns

- PIA (Petits Interruptors Automàtics): Protegeixen cada circuit de sobrecàrregues o curt circuits, segons la capacitat de cadascun d’ells. Només tallen aquell circuit en concret, sense afectar la resta de la instal·lació. Eviten que es cremi la instal·lació elèctrica per escalfament.     

 

 

allotjament portalmataro.com | disseny tàctic @ 2012